Kleine moeite, groot plezier: onderhoud aan uw pergola

01/15/2021

Een onderhoudsbeurt van uw pergola, krijgt u al kriebels bij deze gedachte? Gelukkig is er geen reden tot paniek. Aluminium overkappingen hebben minimaal onderhoud nodig om de levensduur te verlengen. Éen keer per jaar is al voldoende. Wij van Palmiye Benelux begrijpen dat u zo lang mogelijk wilt genieten van uw overkapping, zonder té veel inspanning te verrichten. Met de tips uit deze blog maken we dat mogelijk en kunt u eenvoudig starten met het overkapping onderhoud!

Onderhoud stap 1: Laat uw overkapping weer blinken

Schoonmaken van uw overkapping begint bij het meest zichtbare gedeelde van uw overkapping: Het ‘aluminium frame’. De schoonmaak van het frame kost het minste moeite. Wat u nodig heeft, is een poetsdoek, lauw water met een sopje en eventueel een ladder. Gewapend met deze middelen laat u het frame, zonder moeite, weer stralen! Zorg ervoor dat u uw aluminium overkapping niet beschadigt tijdens het schoonmaken. Gebruik voor het sopje mild PH-neutraal schoonmaakmiddel, zodat de lak niet aangetast wordt. En laat de schurende of bijtende schoonmaakmiddelen in uw keukenkastje staan. Gebruik ook te allen tijde een zachte schoonmaak doek en geen schuurspons. TIP: Gebruik eventueel een tuinslang om zeepresten na het poetsen weg te spoelen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger. Daarvan zal de overkapping beschadigen.

Onderhoud stap 2: Voorkom verstoppingen

Ieder overkapping heeft een goot die zorgt voor het opvangen en afvoeren van regenwater. Het is belangrijk dat u tijdens het onderhoud van uw overkapping of pergola ook aandacht besteed aan deze goot. De goot moet, afhankelijk van de plek waar uw pergola staat, met enige regelmaat schoongemaakt worden. U dient de goot vrij te maken van vuil, bladen, takken en mos, zodat deze niet verstopt raakt. Wederom is dit niet veel werk, zeker niet als u dit met enige regelmaat controleert. TIP: Trek (tuin)handschoenen aan om uw goot te reinigen om te voorkomen dat u zich bezeert aan scherpe bladeren of takken.

Onderhoud stap 3: Vergeet het dak niet

Ook het dak van uw pergola mag niet overgeslagen worden tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit is nodig bij alle pergola’s. Of u nu een vouwdak heeft, een lamellen  of een standaard aluminium overkapping met polycarbonaat of glazen dak. Het dak schoonmaken is de meest ingewikkelde stap. Hier dient u namelijk rekening te houden met uw eigen veiligheid. Daarbij is ons advies te allen tijde om niet op het dak te gaan staan. Het dak is bij vrijwel alle overkappingen erg stevig, maar niet voldoende bestand tegen puntbelasting. Beter kunt u gebruik maken van een ladder en een zachte was borstel met telescopische steel. Let er bij het plaatsen van de ladder wel op dat u een doek tussen de overkapping en de ladder plaatst om krassen op uw overkapping te voorkomen. Wat voor aluminium pergola u ook heeft, bij het schoonmaken van het dak kunt u het beste beginnen met het verwijderen van zand en vuil. Zo voorkomt u krasjes in het dak materiaal wanneer u het met een doek gaat schoonmaken. De meest efficiënte aanpak is als volgt:
  1. Spoel het ergste vuil weg met uw tuinslang.
  2. Wanneer het ergste vuil is weggespoeld kunt u met een spons of borstel en een (pH-neutraal) sopje met lauw water het dak schoonmaken.
  3. Het ergste is nu achter de rug. Spoel het dak nog eenmaal na met schoon water om achtergebleven vuil en zeepresten nog weg te spoelen. Zo kan overkapping helemaal schoon en blinkend opdrogen.

Onderhoud stap 4: Aandraaien maar!

Een kleine moeite met grote voordelen; eenmaal per jaar dubbelchecken of alle bevestigingsmiddelen nog goed zijn vastgedraaid. Zeker wanneer u een pergola heeft met een vouwdak of lamellen kan dit storingen en problemen voorkomen.

Wat u nog moet weten

In deze blog hebben we u belangrijke tips gegeven voor het schoonmaken en onderhouden van uw overkapping of pergola. Heeft u nog additionele tips die wij kunnen verwerken in deze blog óf wilt u meer weten over een overkapping of pergola bij u in de tuin? Neem dan contact met ons op.

Tot slot

Tot slot nog een paar mooie voorbeelden van stralende én schone pergola’s. Er is ook een pergola met schuifdak.
Vouwdak horeca